Κυπριακό, ενεργειακά, Αίγυπτος στο επίκεντρο της συνάντησης Παπανδρέου-Χριστόφια

"Πολύ κρίσιμη" χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Χριστόφιας τον ενημέρωσε λεπτομερώς για τα όσα διημείφθησαν στη διάρκεια των πρόσφατων συναντήσεων που είχε στη Γενεύη και εξέφρασε την ελπίδα ότι "η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί επιτέλους στις γνωστές προτάσεις του προέδρου Χριστόφια για έναν έντιμο και αμοιβαίο συμβιβασμό στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες".


"Την καλούμε να προσέλθει με εποικοδομητικό πνεύμα και πραγματική βούληση για εξεύρεση λύσης", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "προσδοκούμε για μια δίκαιη λύση που θα τερματίσει την κατοχή και τον εποικισμό και τα ξεπερασμένα σχήματα των εγγυήσεων".

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ελληνική στήριξη σε λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ένα κράτος με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ με πλήρη σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου.

"Είμαστε πάντα δίπλα στην κυπριακή κυβέρνηση, όχι με λόγια αλλά με πράξεις, το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, χωρίς την επίλυση του οποίου δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

"Συζητήσαμε για τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε στα θέματα ενεργειακής πολιτικής στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, γιατί Ελλάδα και Κύπρος έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι με τον κ. Χριστόφια συζήτησαν και τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.
Από τη μεριά του ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες του για την έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο και τόνισε ότι "η αγαστή συνεργασία, συνεχής επαφή και κοινή δράση Ελλάδας και Κύπρου είναι επιβεβλημένη".

Αναφερόμενος σε όσα διημείφθησαν στη Γενεύη, ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας είπε ότι η στάση και η θέση της Κύπρου ήταν πειστικές και ενδεικτικές της βούλησης της Κύπρου "να προχωρήσουμε κατά τρόπο πρακτικό και αποτελεσματικό στην εξεύρεση λύσης δίκαιης και βιώσιμης, η οποία πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στο διεθνές δίκαιο".

"Το βάρος της απόδειξης βούλησης για την εξεύρεση λύσης πέφτει στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους", πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

"Κοινή μας ελπίδα είναι τα γεγονότα να έχουν θετική έκβαση προς όφελος των λαών και των χωρών της περιοχής μας", είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο, ενώ σε ό,τι αφορά τα θέματα ενέργειας σημείωσε ότι "εναπόκειται στο κάθε κράτος να ασκήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα τα οποία απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας".

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι στα θέματα ενέργειας "χρειάζονται χαμηλοί τόνοι και περισσότερα έργα παρά λόγια".
Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για τα θέματα ενέργειας ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα και στα θέματα αυτά και τόνισε ότι οι δύο χώρες "βρίσκονται σε συνεχή συντονισμό και σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και σε θέματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Αίγυπτο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "οι εκρηκτικές καταστάσεις στην περιοχή μάς επηρεάζουν όλους, μας ενδιαφέρει η σταθερότητα στην περιοχή, οι εκρήξεις δημιουργούν προβληματισμούς".
Σε ό,τι αφορά τα θέματα ενέργειας ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και αυτός στον υπάρχοντα συνεχή συντονισμό μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, είπε ότι σε ορισμένες κινήσεις κάποια χώρα προηγείται και η άλλη ακολουθεί και υπογράμμισε ότι "η κάθε κίνηση έχει πολιτική σημασία και επιπτώσεις".

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επέστησε την προσοχή "όλων" για τον "υπέρμετρο θόρυβο που γίνεται αρκετές φορές", τόνισε ότι "πρέπει να είμαστε σίγουροι για το τι υπάρχει" και απηύθυνε "θερμή παράκληση για διατήρηση χαμηλών τόνων, γιατί πολλές φορές με τον θόρυβο που γίνεται σκοτώνονται εν τη γενέσει τους διάφορες δυνατότητες".

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο γγ του ΟΗΕ προσπαθεί να βοηθήσει τους ηγέτες να καθορίσουν βασικά ζητήματα στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις, πρόσθεσε ότι έχουν επιτευχθεί ορισμένες συγκλίσεις και επέκρινε τους Τουρκοκύπριους ότι επιμένουν σε θέσεις εκτός ψηφισμάτων ακόμα και εκτός συμφωνηθέντων και με τον κ. Ταλάτ.

Επίσης, ο πρόεδρος της Κύπρου επέκρινε την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι αρνείται τη διασύνδεση του θέματος εδαφικές προσαρμογές-έποικοι-περιουσίες, επισήμανε ότι ο γγ του ΟΗΕ φανερά "συμπαθεί για να μην πω υποστηρίζει τη διασύνδεση αυτή" και τόνισε ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί το κλειδί για ουσιαστική διαπραγμάτευση.

"Διαφορετικά, κωλυσιεργούν ώστε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο και να συγκαλέσει τότε ο γγ του ΟΗΕ τετραμερή για εσωτερικά θέματα της Κύπρου μαζί με το θέμα των εγγυήσεων. Αυτά είναι εκ του πονηρού", πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

"Είμαστε αποφασισμένοι και έχουμε όλη την καλή θέληση, εφόσον δώσει το χέρι της η Τουρκία, να προχωρήσουμε σύντομα, και φέτος ακόμα, σε λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία βεβαίως να είναι βιώσιμη και να συμφωνεί με αυτήν ο κυπριακός λαός", είπε ο κ. Χριστόφιας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ενέργεια και την Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε ότι η ενέργεια πρέπει να είναι παράγοντας ειρήνης και συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το όλο θέμα σχετίζεται και με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο αιγυπτιακός λαός ζητά αλλαγή και ελευθερίες και πρόσθεσε ότι η μετάβαση στη δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει με αξιοπιστία, σταθερότητα και χωρίς βία.
Σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος διαδραματίζει πάντα σημαντικό ρόλο στην περιοχή, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι δημοκρατικές αλλαγές θα δώσουν νέα ισχύ στη "φίλη αυτή χώρα", ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επαφές που είχε ο ίδιος με τους ηγέτες των χωρών της Μέσης Ανατολής, τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον κ. Μπαραντέϊ, καθώς και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

"Ελλάδα και Κύπρος και ως όμορες χώρες, αλλά και ως μέλη της ΕΕ έχουμε ιδιαίτερο ρόλο στο να συμβάλλουμε στην ομαλή μετάβαση", είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι "θα συνεχίσουμε τις επαφές και θα πάρουμε κάθε πρωτοβουλία ώστε να συμβάλλουμε στην ομαλή αυτή μετάβαση"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου