Την Τρίτη συμπληρώνονται 30 χρόνια από την πιο μαύρη Κυριακή του ελληνικού ποδοσφαίρου και το Sport24.gr μίλησε με 7 φιλάθλους του Ολυμπιακού και κατέγραψε τις απόψεις του για την τραγωδία της Θύρας 7.
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, οι μνήμες όλων των ποδοσφαιρόφιλων ανεξάρτητα από την ομάδα που υποστηρίζουν, γυρίζουν πίσω και έρχονται στο μυαλό σκηνές από την μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Τότε, που οι φίλαθλοι του Πειραϊκού συλλόγου, στην προσπάθειά τους να πανηγυρίσουν μαζί με τους παίκτες την μεγάλη νίκη επί της ΑΕΚ (6-0), έχασαν την ζωή τους στα σκαλοπάτια του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και έμειναν για πάντα στο βιβλίο της ιστορίας του Ολυμπιακού.
Ένα γλίστρημα στα σκαλιά, η αμέλεια των υπευθύνων που είχαν κλειστά τα τουρνικέ (και φυσικά ΠΟΤΕ δεν πλήρωσαν γι' αυτό) και λίγο η φασαρία που υπήρχε εκείνη την ώρα στις εξέδρες του φαληρικού γηπέδου, είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν άδικα 21 ψυχές.
Στην πλειοψηφία τους οι φίλαθλοι που "έφυγαν" ήταν νέοι άνθρωποι, αφού ο μεγαλύτερος ήταν 40 ετών και ο μικρότερος μόλις 14, όπου άφησε την τελευταία του πνοή με την ματωμένη σημαία του Ολυμπιακού στα χέρια! Μια σημαία που παρέδωσε ο οδηγός ταξί ο οποίος μετέφερε το παιδί, στο νοσοκομείο, πριν λίγα χρόνια (διαβάστε την συγκλονιστική μαρτυρία για τον χαμό του Παναγιωτη Τουμανίδη εδώ). Οι 19 από τους 21 άφησαν την τελευταία τους πνοή στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", ένας ακόμη ξεψύχησε στο "Τζάνειο", ενώ ο άνθρωπος που συμπλήρωσε την μαύρη λίστα δεν κατάφερε ποτέ να συνέλθει από το κώμα και "έφυγε" μετά από έξι μήνες. Όσο για τους τραυματίες, ο αριθμός ήταν ακόμη μεγαλύτερος.
Κάποια αστυνομικοί κατάφεραν να ανοίξουν ένα τουρνικέ και έσωσαν αρκετούς ανθρώπους, αφού η λίστα των νεκρών θα είχε περισσότερα ονόματα. Ο κόσμος φώναζε στο πλήθος να σταματήσει προκειμένου να μην αποφευχθεί ο συνωστισμός, μάταια όμως. Η ιαχή "Ολυμπιακός" μετά το 6-0 επί της ΑΕΚ, κάλυπτε τις κραυγές απόγνωσης και ο κόσμος αυξανόταν, την στιγμή που δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής. Άνθρωποι ποδοπατήθηκαν και οι περισσότεροι έχασαν την ζωή τους από ασφυξία. Τα σκαλιά της Θύρας 7 ήταν γεμάτα αίματα, που μέχρι σήμερα δεν έχουν στεγνώσει και ούτε ποτέ πρόκειται!
Στην συνέχεια, υπήρξε πανικός! Εκατοντάδες κόσμου μαζεύτηκε έξω από την Θύρα 7 για να μάθει τι έχει γίνει, ενώ άνθρωποι που ήξεραν πως τα αγαπημένα τους πρόσωπα βρίσκονται στο γήπεδο, ρωτούσαν δεξιά και αριστερά για να μάθουν ονόματα. Το σκηνικό μεταφέρθηκε στο Τζάνειο, όπου τα ασθενοφόρα έφθαναν γρήγορα το ένα πίσω από τ' άλλο μαζί με τα περιπολικά και οι συγγενείς ρωτούσαν ποια ήταν τα θύματα και οι τραυματίες. Δυστυχώς η πληροφόρηση δεν ήταν καλή και αρχικά ακούστηκαν ονόματα στην λίστα των νεκρών, που είχαν καταφέρει να επιζήσουν. Οι ώρες πέρασαν, η πολιτική ηγεσία της χώρας έφτασε στο Τζάνειο, όμως κανείς δεν θα μπορέσει να φέρει πίσω τα 21 παιδιά.
Όλα αυτά φυσικά και κανείς δεν μπορεί να τα ξεχάσει. Όλη -όχι μόνο η ποδοσφαιρική- Ελλάδα εκείνη την εποχή είχε φορέσει τα μαύρα, για την μεγαλύτερη τραγωδία που έχει ζήσει ποτέ ο αθλητισμός της χώρας μας. Ακόμη και τώρα όμως, δεν ξεχνιούνται τα 21 παιδιά που "έφυγαν" και ιδιαίτερα από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, που πάντα τους μνημονεύουν, είτε με συνθήματα, είτε με πανό, είτε και με την παρουσία τους στο ετήσιο μνημόσυνο της Θύρας 7. Μην ξεχνάμε πως περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι ήταν το περασμένο Σάββατο στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", έστω κι αν έχουν περάσει 30 χρόνια.
Το Sport24.gr λοιπόν, μίλησε με 7 απλούς φιλάθλους του Ολυμπιακού, που μας μετέφεραν την άποψή τους και τα συναισθήματά τους για την Θύρα 7. Όλοι τους, υπογράμμισαν πως ποτέ κανείς δεν θα ξεχάσει τα 21 αδικοχαμένα παιδιά, ενώ υπήρχαν και ενδιαφέρουσες ιστορίες. Οι νέοι σε ηλικία υποσχέθηκαν πως παρότι δεν έζησαν από κοντά την τραγωδία πάντα θα την θυμούνται, ενώ οι μεγαλύτεροι έκαναν μια αναδρομή σ' εκείνα τα χρόνια και συγκεκριμένα εκείνη την Κυριακή, όπου συγκλόνισε την Ελλάδα.
Δείτε το βίντεο-αφιέρωμα με τις απόψεις 7 φιλάθλων του Ολυμπιακού για την Θύρα 7:
Τα ονόματα των 21 νεκρών:
Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών),
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών),
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών),
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών-οπαδός της ΑΕΚ),
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών),
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών),
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών),
Νίκος Φίλος (19 ετών),
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών),
Βασίλης Μάχας (20 ετών),
Ευστράτιος Πούπος (20 ετών),
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών),
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών),
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών),
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών),
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών),
Κώστας Μπίλας (28 ετών),
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών),
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών),
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών),
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου